Entreprenörskap

Tänkte göra en uppföljning på vår rosa nyans i första rummet i butiken, vi bytte till en mörkare och det blev så snyggt.

Eller hur!

Dov rosa nyans på väggarna inrett med flådig sammet och eleganta inredningsdetaljer så läckert och oväntat, det gillar vi.

På tal om vad man gillar så har jag fått många frågor genom åren om entreprenörskap.

Många har varit nyfikna hur det började när jag startade mitt första företag Cafe Victoria och hur jag tänker och hur jag gått till väga under mina tjugotre år som egen företagare.

För det första så delar jag företaget med mamma, det funkar bra för mej, att ha någon att bolla ideer med och att hjälpas åt med stora och små beslut som ständigt dyker upp.

Jag rekommenderar att man väljer någon som man står och har stått nära väldigt länge då man många gånger sätts på prov med både dålig sömn, oro och problemlösningar.

För det andra så måste drivet att vara entreprenör vara starkt, det behövs ett företagstänk med både ekonomi och en förståelse för hur kunder och gäster vill ha det, vad de önskar mest för att komma tillbaka alltså.

Jag hade aldrig egentligen tänkt öppna just ett cafe, mer drivet att ha ett fungerande företag och jobba som entreprenör. När poletten trillade ner att det skulle bli just ett cafe körde jag igång,jag var då tjugofem år. Jag åkte runt i hela Sverige för att besöka cafeer och restauranger för inspiration och ideflöde .Mamma ville också hoppa på tåget med cafe och bestämde sej för att sälja ut sin inredningsbutik Tinghuset.

Nu startade jobbet med att grotta in sej på cafeverksamhet och det gjorde jag till 100%.

Jag har alltid haft och har en önskan att ge något för alla sinnen, en mysig intim miljö, goda dofter, hembakade bakverk och fräscha luncher.

Att kunna ge en upplevelse, en mysig stund från vardagen och en mätt mage.

Vi jobba bland annat som pryos i Gällivare där några släktingar till släktingar hade ett cafe för att lära oss grunderna och få många bra tips, det är bland annat där receptet som vår Räkmacka kommer från förresten.

Sedan är det ett måste att hitta rätt personal, det här är superviktigt och en svår del.

Nu har vi så fin och engagerad personal både i butiken Victoria home och Cafe Victoria.

Vi har handplockat Cicci som flyttade hit från Sundsvall där vi kände henne genom hennes egen butik, när hon bestämt sej för att lägga ned den råkade jag och mamma vara i hennes butik och vi frågade helt enkelt om hon inte ville komma upp till oss i Umeå och jobba som butiksansvarig och på den vägen är det.

I köket som kökschef har vi Frida (Åke efter efternamnet Åkerlund) som är utbildad bagare och dessutom är den snabbaste och effektivaste personen jag träffat. En riktig arbetsmyra som är väldigt engagerad i allt vi erbjuder i cafeet.

Så kul med duktig personal. Sedan har vi ytterligare fyra stycken anställa, Therese, Frida, Mio och Sofie som jobbar vardagar och ytterligare tio stycken tjejer som jobbar alla lov och helger.

Mina råd om du är sugen på att bli egen företagare:

Hitta duktiga människor att bolla dina ideer om ditt med, vad kan fungera?

Inom vilken bransch skall jag starta?

Vad skall vara speciellt och utmärkande för mitt företag ?

Var skall jag hålla till, har jag lokal på rätt plats?

Och var beredd på att de första tre åren blir hårda med mycket jobb och lite lön, själv hade jag starta-eget-bidrag första halvåret.

Ha målet i sikte, snart får du leva din dröm och jobba med något som du själv byggt upp och kan vara stolt över.

Jag skulle kunna skriva om entreprenörskap hur länge som helst men nu har jag o i alla fall berättat en del av min väg och min historia om mitt första företag Cafe Victoria som firar 23 år i höst.

Nästa gång jag är inne på ämnet kommer det handla om Victoria home, hur, när och varför jag startade butiken.

Kram på Er fina vänner.

/Victoria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s